Fisk är bland det nyttigaste du kan äta!
Publicerat: 2022-11-03
Fisk är så nyttigt att det är bra att äta två till tre gånger i veckan och det är även hållbart för miljön. Bland annat innehåller det mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av.
Fisk är källa till selen, jod, protein, D-vitamin och vitamin B12. Men halterna varierar mycket mellan olika fiskarter och därför är det bra att äta olika sorters fisk och skaldjur. D-vitamin finns bara naturligt i några få livsmedel och fisk är vår viktigaste D-vitaminkälla. Det finns mycket D-vitamin i all fisk, oavsett fetthalt, till exempel i sill, röding och laxfiskar.
Feta och medelfeta fiskar som sill, lax och makrill är också våra viktigaste källor till de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.
Tillbaka till bloggen